Ile Waży Parówka?

Mimo wielu teorii krążących o parówkach i ich składzie, nadal cieszą się one wśród Polaków dużą popularnością – nie tylko w wersji śniadaniowej, lecz także jako hot dogi czy zapiekane w cieście francuskim. Podczas ich zakupu powinniśmy jednak uważać, by nie kupić produktu o złej jakości. Normy dotyczące produkcji parówek nie są bowiem bardzo restrykcyjne. Głównym ich składem powinno być mięso tłuste i chude, wybierajmy więc wyroby o jak największej jego zawartości.

Ile waży parówka?

Waga parówki

Waga jednej parówki oscyluje wokół podobnej wartości. Wszystko jednak zależy od mięsa, z jakiej została wykonana, a także producenta i jego norm. Zarówno parówka drobiowa jak i wieprzowa ważą po 50 g. Coraz popularniejsza parówka z szynki waży 40 g, podobnie jak parówka z filetem z kurcząt. Waga parówki z cielęciną natomiast wynosi 30 g. Dość dużą wagę osiąga wegetariańska wersja wyrobu – parówka sojowa waży 50 g.

Co powinna zawierać dobra parówka?

Parówki najlepszej jakości powinny zawierać podobną ilość mięsa tłustego (np. golonka wieprzowa) i chudego (np. szynka wieprzowa czy pierś kurczaka), a także tłuszcz, który w tym przypadku jest niezbędny – nie więcej jednak niż 5% całości wyrobu. Wystrzegajmy się natomiast mięsa oddzielanego mechanicznie, a także zbyt dużej ilości fosforanów, regulatorów kwasowości oraz przeciwutleniaczy.

Dodaj komentarz