Ile waży kotlet schabowy?

Na tradycyjnych polskich stołach króluje co niedzielę. Podawany najczęściej z ziemniakami i kapustą. Przyrządzony w grubej, złocistej panierce. Nic w tym dziwnego, że coraz częściej uważa się schabowego za niezdrowy i tuczący posiłek, zastępując go np. sojowymi odpowiednikami. Jednak wielu zwolenników polskiej kuchni nie wyobraża sobie całkowicie zrezygnować z takiego domowego przysmaku.

Ile waży kotlet schabowy?

Waga schabowego

Kotlet schabowy jeszcze przed przyrządzeniem, surowy, waży ok. 100 g. Natomiast taki przyrządzony w tradycyjny polski sposób (w panierce z mąki, jajka i bułki tartej) waży już ok. 130 g – oczywiście mowa tu o dużej porcji mięsa. Bez panierki waga kotleta niewiele się zmieni. Coraz większą popularność zyskuje jednak kotlet sojowy, który przypominać ma schabowego. Waży on 6 g, jednak wartość kaloryczna w 100 g przewyższa tę u schabowego usmażonego bez panierki.

Idealny schabowy wg profesjonalistów

Chcesz przyrządzić schabowego jak u mamy? Radzi Ania Starmach.

Sekretem Ani jest umieszczenie surowego kotleta pomiędzy dwoma kawałkami folii do żywności. W ten sposób zyskujemy pewność, że przyrządzane przez nas mięso się nie przedziurawi.  Rozbite kotlety należy obsypać przyprawami, następnie obtoczyć je w panierce i usmażyć na złoty kolor. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, warto odsączyć mięso na ręczniku papierowym.

 

Dodaj komentarz