Ile waży bułka grahamka?

Bułki często stają się naszym wyborem na szybkie i łatwe śniadanie. Jeśli zależy nam jednak na wyższej wartości odżywczej naszego posiłku i dłuższemu uczuciu sytości, warto sięgnąć po niedocenianą jeszcze bułkę grahamkę. Powstaje ona z grubo mielonej mąki pszennej, a jej produkcja odbywa się przy pomocy drożdży. Pieczywo tego typu poleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi, a także tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Ile waży grahamka?

Waga grahamki

Duża bułka typu graham waży aż 90 g. W wielu sklepach można jednak spotkać bułki nieco mniejsze, bardziej zbite – ważą one ok. 50 g. Waga tego typu pieczywa może wydawać się zbyt duża; wszystko to jednak ze względu na grubo mielone ziarna bułki. To właśnie dzięki nim nasze pieczywo zawiera więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin. Kluczowym elementem jest błonnik pokarmowy – niezbędny dla osób będących na diecie.

Wartości odżywcze

W produkcji pieczywa kluczowym elementem są zboża wykorzystywane w cieście.

Grahamki, jak każdy rodzaj pieczywa, najbardziej obfituje w węglowodany. Jednak te­­­ przyrządzone w domowej kuchni z jak najwyższej jakości składników również zawierają sporą ilość białka i – przede wszystkim – błonnika.

Poniżej podajemy przybliżone wartości odżywcze dla dużej bułki grahamki:

  • energia – 235 kcal;
  • węglowodany – 44,5 g;
  • białko – 8,6 g;
  • błonnik – 6 g;
  • tłuszcze – 1,5 g;
  • sól – 1 g.

Jak upiec grahamki w domu?

Dodaj komentarz